Lumilab tammerkosken valaistus

Ajankohtaista

Ajankohtaista: Yhteistyökumppanimme Lumilab Oy toteuttaa Tammerkosken LED-valaistuksen

Hankkeen kotimaisuusaste on yli 90%

Lumilab Tammerkosken valaistus

Heidi Pesonen, Aamulehti 22.4.

Tammerkosken kansallismaiseman valaistus uudistetaan. Työt ovat alkaneet Patosillan ja Vuolteensillan välillä, ja ensimmäinen osa valaistusurakasta valmistuu syksyllä. Kosken pohjoispää saa valaistuksen ensi ja seuraavan vuoden aikana. Valmistuessaan vuonna 2019 Tammerkosken valaistus kulkee rantamuuria pitkin Näsijärveltä Pyhäjärvelle saakka.

– Vihdoinkin! Ja tulossa on maailmanluokan valot. Valaistussuunnitelma on tehty niin, että valot korostavat hienoa kansallismaisemaamme. Itse valot eivät siis ole esittävässä roolissa: ne eivät vilku, eikä niissä ole värejä, kertoo projektipäällikkö Markus Joonas tiedotteessa.

Värejä on kuitenkin mahdollista käyttää Patosillan putouksessa ja voimalarakennuksessa. Valaistuksella korostetaan arvorakennuksia, puistoja ja virtaavaa vettä reunamuureineen. Esimerkiksi virtaavaa vettä korostetaan valkoisen eri sävyin niin, että myötävirtaan on lämmin sävy ja vastavirtaan kylmä. Valaistusta voidaan myös muuttaa esimerkiksi juhlahetkiin.

Valaistuksen suunnittelun, ja rakentamisen kustannusarvio on kaikkiaan 1,5 miljoonaa euroa, josta tämän vuoden osuus on 850 000 euroa. Summa sisältää työn, muurivalaisimet ja kourut sekä ohjelmointikeskuksen.

Led-valaistusratkaisun suunnittelussa on ollut mukana suomalaista huippuosaamista. Valaistus ja laitteisto on räätälöity nimenomaan Tammerkosken olosuhteita varten.

– Kosteus, höyry sekä kuuman ja kylmän vaihtelut asettivat kovat haasteet meille, kertoo Ismo Järvinen Lumilab Oy:stä, joka on Tammerkosken muurivalaistuksen laitetoimittaja.

Valaistuksesta pyrittiin tekemään mahdollisimman yksinkertainen, helposti huollettava ja korjattava. Myös kotimaisuus oli tärkeää: hankkeen kotimaisuusaste on yli 90 prosenttia.

Tampereen koskimaiseman valaistusurakka on osa Viiden tähden keskusta -kehitysohjelmaa.

Tammerkosken valaistus

Tammerkosken valaistusta varten on kehitelty muotoiltu 6,5 metriä pitkä alumiiniprofiili. Niitä tarvitaan nyt rakennettavaan osaan kosken partaalle 195 kappaletta.

Valaistusta voidaan ohjata. Sitä varten tulee valokuitukaapelia, joka kulkee sille kehitetellyssä kourussa.

Lisäksi tarvitaan 998 kappaletta valaisimoduuleja ja ohjainkeskuksia sekä valaistuksen pääkeskus, joka tulee Patosillan voimalaitosrakennukseen.

Projekti on työllistänyt useita alihankkijoita Pirkanmaalla ja Etelä-Suomessa.

Muurivalaistuksen osat on kehittänyt ja toimittanut konsortio, jonka jäsenet ovat: Lumilab Oy (päävastuullinen), Mäkelä Alu (alumiiniprofiilit), Joletek Oy (kokoonpano) ja Cadvance (valaistusasiantuntija).

Suunnittelusta vastaa LiCon-AT sekä heidän alihankkijanaan Whitenight Lighting Oy. Urakoitsijana toimii Tampereen Vera Oy.

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/tammerkosken-kansallismaisema-valaistaan-15-miljoonalla-eurolla-tulossa-on-maailmanluokan-valot-24424671/